Șapte mituri care stau în calea victoriei Ucrainei
În ciuda cruzimii și urii pe care le aduce putinismul, Ucraina continuă să reziste și este gata să lupte pentru victorie.
Iar unii dintre cei care în urmă cu un an au presupus că Kievul va cădea în câteva zile s-a dovedit că au greșit, dar acum trasează „planuri de pace”, împingând Ucraina să facă concesii asupra suveranității și integrității sale teritoriale în schimbul acordului Rusiei de a pune capăt războiului, scrie Politico.
Aceste „planuri de pace” se bazează pe mituri comune pe care trebuie să le confruntăm înainte ca acestea să devină realitate.
Primul mit: Ucraina nu-și poate elibera teritoriile
Ucraina a negat deja această afirmație, eliberându-și teritoriul de sub controlul rusesc – de la periferia Kievului până la Harkov și Herson. Ucrainenii au voința de a lupta și o strategie eficientă pentru a recâștiga tot ce le aparține. În schimb, viteza occidentală de asistență le împiedică capacitatea de a acționa mai rapid și în cele din urmă crește numărul deceselor, scrie Politico.
Mai multe arme, mai multe muniții, mai mult antrenament este o modalitate sigură de a restabili pe deplin teritoriul Ucrainei. Și pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o strategie pe termen lung care să permită Ucrainei să alunge complet Rusia pănă la granițele recunoscute internațional.
Al doilea mit: Rusia este invincibilă
În ciuda disprețului Rusiei față de viața umană și a dorinței nesăbuite de a folosi soldații drept carne de tun, bilanțul său nesăbuit încă nu poate reduce decalajul de capacități. Trupele ucrainene au moral ridicat, comandanți competenți și acces la o tehnologie mult mai bună.
De asemenea, trebuie să ne confruntăm cu realitatea că Occidentul — cu producția industrială de apărare încă la niveluri de pace — nici măcar nu a început să demonstreze putere militară deplină. PIB-ul nominal combinat al țărilor nordice și baltice este mai mare decât cel al Rusiei și aceste fapte reale ar trebui să determine strategia Occidentului, nu narațiunea Moscovei că este un analog al NATO. Inteligența, determinarea și voința politică sunt cheia.
Al treilea mit: Rusia va fi epuizată și va dori să se oprească
Putin nu este pregătit să fie de acord cu o pace sinceră și durabilă. La fel ca în 2008 (în războiul din Georgia) și 2014, acest ultim război alimentează revanșismul rusesc, iar când partenerii occidentali vorbesc despre o posibilă reglementare sau înghețare a conflictului, Moscova îl percepe nu ca pe un eșec, ci ca pe un semn al oboselii occidentale.
Citește articolul integral AICI